dimarts, 27 de maig del 2008

Paradise Alley

Què és Paradise Alley? Un llibre? Una pel·lícula?...

En primer lloc, és una obra d'art que transcendeix l'àmbit literari o cinematogràfic. És un prodigi de llenguatge, imatges evocadores, de so i música i, en definitiva, de talent descomunal en estat pur. És un exemple arquetípic de creació d'un humanista capaç, entre altres coses, d'escriure, produir, dirigir, protagonitzar i donar veu al tema principal de Paradise Alley.

Però vull anar més enllà. Seguint el camí mostrat pel meu estimat germà Joan, actualment més conegut com Marathon Joan, la meva primera hipòtesi i punt de partida fou l'afirmació següent: "Sylvester Stallone, Diego Armando Maradona i Tom Waits són la mateixa persona".

A molts de vosaltres us pot sobtar i xocar aquesta afirmació, però si hi penseu una miqueta no és cap excés d'imaginació. Es necessiten 3 punts de recolzament per sostenir-se sense equilibri, per a localitzar un punt en un pla es necessiten 3 punts de referència, són necessaris i suficients 3 punts no alineats per determinar un pla i una circumferència, són 3 els colors primaris, són tres els ideals de la Revolució Francesa, hi ha 3 Reis Mags, la regla de 3 es un principi fonamental de wiccal. En la cultura medieval cristiana 3 és un nombre perfecte que simbolitza moviment continu i la perfecció de l'acabat, així com el símbol de la Santíssima Trinitat. A nivell menys transcendental són molts els exemples de "trios" que conformen quasi una unitat: els tres mosqueters, els tres porquets, "los tres caballeros, els tres plats d'un àpat, els tres tristos tigres, les tres Maries, les tres bessones, els tres germans dels Bee Gees, etc. Per altra banda, els amants de la literatura que comptem amb les inicials J.B. això ho tenim molt present... però aquesta és una altra història massa llarga i difícil d'explicar.

A aqueta hipòtesi hi vaig sumar la meva pròpia percepció del llibre/pel·lícula: "Paradise Alley és el reflex de l'ànima de Sylvester Stallone. M'explico. Com sabeu i, si no, ho veureu més endavant, la història s'inicia a un barri pobre i marginal de Nova York, poblat d'immigrants i indesitjables. És l'estiu de 1946, precisament l'any i el lloc del naixement de Sylvester Stallone. 3 germans (sí altre cop 3) protagonitzen la història. Doncs bé, sota el meu punt de vista, aquests 3 germans simbolitzen les 3 parts de la seva ànima:

- Víctor: la força, la voluntat i la simplicitat. - Lenny: la intel·ligència, l'excentricitat i el geni. - Cosmo: la creativitat, el somni i la misèria.

Tres parts en constant lluita però en equilibri final... suposo que ja aneu veien on vull anar a parar no? - Stallone és la força, la voluntat i la simplicitat. - Tom Waits és la intel·ligència, l'excentricitat i el geni. - Maradona és la creativitat, el somni i la misèria.

Arribat aquest punt, creia que ja podia demostrar que Stallone, Tom Waits i Maradona eren la mateixa persona però un fet casual em va fer adonar d'una situació. Em torno a explicar. Jo, normalment, després de dinar faig un cigaló de baileys i, en defecte d'aquest, faig un cafè sòl. Però ahir, per sorpresa meva, em va venir de gust prendre'm un tallat. Si no veieu més enllà del vostre nas us pensareu que estic desvariant. Què vol dir això? Doncs que les persones, com la vida, tenim matisos. No tot és blanc o negre. Si bé hi ha tres colors primaris, n'existeixen infinitud d'altres.

Per tant, si bé els trets més característics de la personalitat de Sylvester Stallone es troben simbolitzats en 3 personatges: - Víctor/Stallone, - Lenny/Tom Waits, - Cosmo/Maradona,

els matisos es troben recollits en la resta de personatges, objectes, imatges, etc. del llibre/pel·lícula.

Així doncs, jo vaig més enllà i finalitzo la meva intervenció/exposició amb la següent afirmació: "TOTS, ABSOLUTAMENT TOTS, SOM SYLVESTER STALLONE, TOM WAITS I DIEGO ARMANDO MARADONA". Gràcies.

Presentació de Jaume Bosch de la pel·lícula Paradise Alley al cinefòrum celebrat l'estiu de 2007 a la Maison Armengol Bosch.

3 comentaris:

Cesc ha dit...

Sensacional!!
Segurament no s'ha viscut un moment de tanta lucidesa com aquest d'ençà que a Newton li va caure una poma al cap.

Anònim ha dit...

"per a localitzar un punt en un pla es necessiten 3 punts de referència". NO HI ESTIC D'ACORD. Per definir un punt en un pla només cal un punt, ell mateix. Perquè volem els altres dos?

Anònim ha dit...

Si pla és sinònim d'Espanyol tampoc hi estic d'acord. Un pla, és a dir l'Espanyol, mai trobarà 3 punts.